fbpx

Sajtóközlemény

Ünnepélyes alapkőletétel a Kaposvári Egyetemen

Sajtóközlemény
Kaposvár, 2010. április 27.
 
Ünnepélyes keretek között 2010. április 27-én 11 órakor került sor a Kaposvári Egyetem európai uniós pályázati forrásból megvalósuló 3 milliárd forintos beruházásának alapkőletételére. Egy emléklap és pár pénzérme is belekerült abba az urnába, amelyet Prof. Dr. Babinszky László rektor helyezett el az Egyetemi Campuson, a Tudásközpont épülete (Kastély) melletti helyszínen. A rendezvényen részt vettek az Irányító Hatóság és a Közreműködő Szervezet képviselői, Kaposvár város és Somogy megye vezetői, az Egyetemmel a fejlesztés kapcsán együttműködő szervezetek képviselői, valamint az Egyetem vezetői, hallgatói és dolgozói.
A beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam közel 2,9 milliárd Ft támogatással járult hozzá. Az előkészítés, tervezés és a közbeszerzési eljárások eredményes befejezését követően a felújítások és építkezések most, 2010 tavaszán indulhattak meg. Ez alkalomból került megrendezésre a mai ünnepélyes esemény – jelentette be a mai sajtótájékoztatón Prof. Dr. Babinszky László, az egyetem rektora.
A beruházást lehetővé tevő pályázati program országos szinten az elmúlt 20 év egyik egjelentősebb vidéki felsőoktatási fejlesztése előtt nyitja meg az utat. A kaposvári nyertes pályázat révén a Kaposvári Egyetem is lehetőséget kapott arra, hogy az elmúlt évtizedek sikeres fejlesztéseit folytatva, a vidék egyik meghatározó, modern, szolgáltató és kutatóegyeteme maradjon, a magyar felsőoktatás egészét, illetve azon belül kiemelten a vidéki kisebb intézményeket érintő nehézségek ellenére.
 
A konkrét fejlesztési program keretében a Kaposvári Egyetem agrár- és élelmiszer-tudományi K+F+I+O (kutatás-, fejlesztés-, innováció- oktatás) tevékenységeinek összefogására egy Agrár-és Élelmiszer-tudományi Tudásközpont kerül kialakításra. A támogatás elsősorban e két szakterületet, ezen belül az élelmiszerbiztonság és a termékpálya-menedzsment tevékenységet segíti. Ezt a fejlesztést egészíti ki a vadgazdálkodási bázis kutatói kapacitásainak megerősítése is.
Mindezek mellett a már meglévő digitális alapú művészeti oktatását az intézmény szeretné a jövőben az informatikai, illetve a digitális média irányba tovább bővíteni, ezt alapozza meg az építési beruházás. A nagy természettudományos projektrészeket egészíti ki a pedagógusképzés korszerűsítését szolgáló informatikai infrastruktúra fejlesztése, továbbá az alapinformatikai infrastruktúra bővítése (együttesen a Virtuális Campus). A felsorolt részprojekteken kívül fejlődhet a kutatást, az oktatást és az intézmény-irányítást támogató IT infrastruktúra is. Végezetül a szolgáltatási infrastruktúra fejlesztésének keretében a nemzetközi hírű Lovasakadémia rekonstrukciója is megvalósul.
Összegzésképpen elmondható, hogy a Kaposvári Egyetem elsősorban kutatóhelyeinek infrastruktúráját szándékozik fejleszteni annak érdekében, hogy a régió, valamint az agrár-és élelmiszerágazat szereplői (szakpolitikai és K+F+I+O szereplői, gazdálkodó szervezetei) között még szorosabb együttműködés alakuljon ki. Cél az ún. „Szántóföldtől az asztalig” termékpálya modellhez szükséges technológiák, módszerek és alkalmazások kifejlesztésére, kipróbálására alkalmas innovációs környezet megteremtése.
A TIOP 1.3.1-es pályázat keretében 8000 m2 épület felújítása vagy megépítése; 7000 fő felhasználó részére új informatikai infrastruktúra kialakítása; 770 millió Ft értékben új laboratóriumi technológia telepítése; végezetül 15 új és számos régi tanterem informatikai és infokommunikációs eszközökkel való felszerelése valósul meg 2010. év végére.
A fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága, mint közreműködő szervezet segítségével valósulhat meg. További információ: Dr. Dér Ferenc projektvezető (+36 30 6346407).
 
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
Utoljára frissítve: 2015. május 26.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat