fbpx
2016. november 09.

Kutatás a minőségi sertéshús érdekében

Kutatás a minőségi sertéshús érdekébenA végtermék legyen jó minőségű sertéshús, ehhez új növénytermesztési és takarmányozási technológiák kidolgozására van szükség: ezért jött létre a Bóly Zrt., a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Tudományegyetem konzorciuma, amely 1,937 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a négy évig tartó K+F+I programhoz.

Mindezidáig nem volt még ilyen nagyságrendű kutatás-fejlesztési program az egyetemünkön.

 

A Széchenyi 2020 Program keretében létrejött konzorcium a Kaposvári Egyetemen és a Debreceni Tudományegyetemen felhalmozott tudást a gyakorlatba ülteti át. Példaértékű a két egyetem és a Bóly Zrt., mint piaci szereplő együttműködése. A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. nemcsak felhasználja majd a kutatást, hanem maga is részt vállal benne.

 

A hazai nemesítésű növények kiválóan alkalmasak a sertésdiétához, ezt a minőségi többletet meg kell őrizni és olyan technológiákra van szükség, amelyeknek segítségével az ágazat a nemzetközi összehasonlításban is állja az árversenyt. Miután a sertéshús előállítása során a takarmányozási költségek aránya 70% fölött van, lényeges, hogy az állatok táplálóanyag ellátása a leghatékonyabb legyen. Nemcsak a termésmennyiségen, annak kémiai összetételén van a hangsúly, hanem fontos, hogy a takarmány magas emészthető táplálóanyag-hozammal rendelkezzen.

 

A négyéves program hat szakmai blokkot, növénytermesztési és állattenyésztési kutatást foglal magában. Nagy szerepet kap többek között a takarmánybiztonság, a toxinrezisztencia nemesítés és a szakemberek figyelemmel lesznek a klímaváltozás hatásaira is. A kutatáshoz kapcsolódóan a Kaposvári Egyetem több mint 600 millió forintot használhat fel, ebből 95 milliós infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg. A szakemberek szerint, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával megvalósuló program végeztével, a kutatási eredményeket a fogyasztók is megtapasztalhatják.

 

Utoljára frissítve: 2016. november 09.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat