fbpx
2015. július 20.

Beszámoló

kaktusz web100

Beszámoló a Kaposvári Egyetem Baka József Szakkollégiumának tehetséggondozó programjáról

 

 

A Kaposvári Egyetem Baka József Szakkollégiuma az idei évben 820.000 Ft támogatást nyert az Nemzeti Tehetség Program NTP-SZKOLL-14 kódjelű, szakkollégiumok támogatására kiírt pályázaton. A pályázati projekt keretében három, egymáshoz szervesen kapcsolódó tehetséggondozó programot szerveztünk a Kaposvári Egyetem hallgatói részére 2015. február 15. és 2015 július 30. között. Az alábbiakban röviden ismertetjük programjainkat.

1. Nyitott szakkollégiumi tehetséggondozó kurzus a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán

A szakkollégium működésének célja, hogy összefogja az egyetem gazdaságtudományi területén tanulmányokat folytató hallgatóit és a tanórákon elsajátítottakon kívül lehetőséget nyújtson számukra egyéni illetve csoportos kutatások elvégzésére, oktatók illetve doktori képzésben résztvevők vezetésével. 2015. tavaszi félévben a hallgatók elemzési, alternatív gazdasági tudásának fejlesztése volt a célunk szemináriumi körülmények között. A tevékenységet 26 órás szeminárium keretében végeztük el 4 különböző olvasókörben. Az egyes olvasókörök vezetői a területen kutató oktatók illetve Mentorok voltak. A Gazdaságtudományi Kar alap- és mesterképzésében résztvevő hallgatókat vontuk be a tehetséggondozó programunkba. A szakkollégisták „Alternatív bankrendszer”, „Globalizációs kihívások”, „Vállalatelemzés”, „Folyamatmenedzsment”elnevezésű olvasókör közül választhattak, érdeklődési körüknek megfelelően. Közzétettük az olvasókörök tematikáját, a szükséges előtanulmányokat, amelyek alapján pályázat keretében tudtak a hallgatók jelentkezni. A jelentkezések alapján a Mentorok és a Szakkollégium Vezető Tanárai besorolták a hallgatókat az előzetesen megadott szempontok alapján.Az egyes olvasókörökben résztvevők besorolásánál törekedtünk az elméleti tudás homogenitására és a résztvevők képzési területének (szak) heterogenitásra a hallgatók közti együttműködések kialakítása érdekében. A szakirodalmi kutatáson túl a hallgatók korábbi tanulmányaira alapozva, valamint a tanulmányúton (hazai és külföldi) elsajátítottak segítségével a féléves kutatási tevékenységüket esettanulmány elkészítésével zárták le. A négy olvasókör mindegyikében összeszedett és precíz dolgozatokat készítettek el a hallgatók, ezért megállapíthatjuk, hogy a csoportos és egyéni munkavégzés során a hallgatók elemzési, gazdasági tudása fejlődött.

Az egyéni és csoportos kutatási tevékenységen túl szakmai program keretében bővíthették érdeklődési körüket a hallgatók a 2015. május 6-án Dr. Kubassek János előadásának köszönhetően, melynek témája Kőrösi Csoma Sándor életútjának bemutatása volt, kortörténeti és földrajzi aspektusból. Az előadást követően lehetőségük volt a hallgatóknak az előadóval szakmai beszélgetést folytatni, illetve egy közös vacsorán résztvenni.

2. "KAKTUSZ" Nyári Egyetem a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közös szervezésben

A pályázat keretein belül az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő "KAKTUSZ"-t, azaz a Kaposvári Közgazdaságtudományi Szemináriumot külföldre “költöztettük”, Csíkszeredán tartottuk meg. A szakmai program 4 napos volt, a nyitórendezvényen plenáris előadásokat hallgattunk a meghirdetett témákhoz kapcsolódóan.

kaktusz 01

Az előadásokat követően mindenki eldönthette, hogy a "helyi pénz" vagy a "helyi termék" kutatócsoporthoz szeretne-e csatlakozni és kutatásokat végezni. A helyi pénzzel foglalkozó kiscsoport főként elméleti munkát végzett, a helyi termékkel foglalkozó hallgatók terepmunkát is végeztek, kipróbálhatták a Mystery shoppingot a gyakorlatban a Merkúr élelmiszerlánc Góbé márkájú,székelyföldi termékein.

A közös munkáknak előreláthatóan 3-4 cikk lesz az eredménye, amelyet a csoportvezetők és a hallgatók közösen fognak elkészíteni és reméljük TDK munka is fog születni ezekből a cikkekből.

A Csíkszeredában megtartott Nyári Egyetemen (KAKTUSZ) a tudományos/elméleti munka mellett szakmai kirándulásokat is szerveztünk. Ennek keretében a kaposvári hallgatóknak lehetőségük volt megtekinteni Székelyföld legnépszerűbb kiskereskedelmi üzletláncának bázisát. A Merkúr központja és egyben legnagyobb áruháza is Székelyudvarhelyen található, ahol a résztvevők indormációkat kaptak az üzletlánc működéséről, valamint arról, hogy milyen programokkal támogatják a helyi termelőket a Góbé márkanév alatt.

kaktusz 02

A további tanulmányutak során helyi termelőket látogattunk meg, akik a tevékenységükről és jövőbeli terveikről beszéltek. Többek között szívesen fogadtak egy családi hentes üzemnél, illetve egy nem rég alapított gyümölcslé készítő üzemnél.

Valamennyi helyen kedvesen fogadtak minket, ahogy az jellemző az erdélyi magyarokra A tanulmányutakon szerzett információk sokat fognak segíteni a cikkek írásakor, nagyon hasznosnak bizonyultak.

3. Tanulmányút és kapcsolatfelvétel a Szarajevói Egyetemmel

A pályázatnak köszönhetően az Alternatív bankrendszer olvasókör hallgatói egy tanulmányi kiránduláson vehettek részt Bosznia-Hercegovinában. Az úti cél az országon belül Szarajevó, ahova két személyautóval 7 fő utazott, amelyek közül 3 oktató és 4 hallgató volt. A 3 napos kirándulás alatt meglátogattuk a szarajevói egyetemet és felvettük a kapcsolatot a nemzetközi titkársággal, több ízben is sikerült egyeztetéseket folytatnunk, reméljük a közeljövőben szakmai megállapodást is sikerül elérnünk velük.

kaktusz 03

Lehetőséget kaptunk egy boszniai iszlám bankot is meglátogatni, ami fontos volt számunkra, hiszen az iszlám bankrendszer egy fontos kutatási területe a szakkollégiumnak és a Gazdaságtudományi Karnak is.

OTDK 32 tam

Utoljára frissítve: 2015. november 05.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat