fbpx
2015. május 15.

KÖZLEMÉNY

nyilatkozat 100A Lovasakadéma állományára vonatkozóan olyan híresztelés terjed a lovasok között, miszerint az állomány herpesz vírussal fertőzött, mivel az idén tavasszal több állat is mutatott nehezített légzéssel, köhögéssel és változó intenzitású orrfolyással mutatkozó tüneteket. A herpesz vírus okozta fertőzésre vonatkozó híresztelés valótlan.

Kedves Lótartók, Kollégák!

A Lovasakadéma állományára vonatkozóan olyan híresztelés terjed a lovasok között, miszerint az állomány herpesz vírussal fertőzött, mivel az idén tavasszal több állat is mutatott nehezített légzéssel, köhögéssel és változó intenzitású orrfolyással mutatkozó tüneteket. A herpesz vírus okozta fertőzésre vonatkozó híresztelés valótlan. A Lovasakadémia állománya herpesz vírus ellen 1998. óta évente kétszer vakcinázott. Azon állatok, amelyek az idén tavasszal a fentebb leírt tüneteket mutatták, részletes laboratúriumi vizsgálaton estek át, annak érdekében, hogy egyértelműen kizráhassuk a járványt okozó kórokozó jelenlétét. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok krónikus túlérzékenységen (hiperszenzitivitáson) alapuló betegség meglétét igazolták vissza, amelynek hátterében sem bakteriális, sem gombás, sem vírusos fertőzés nem áll egyetlen esetben sem. Az állatok a RAO kezelésére vonatkozóan kaptak állategészségügyi ellátást, amelynek köszönhetően a betegség stádiumainak megfelelően javultak.

A Lovasakadémiára történő  ló beszállítás jelenleg érvényes előírásai hatályosak. Rendezvények, állakiállítások, ló- és lovasversenyek megrendezsénének és az azon való lóval történő részvételnek járványügyi akadálya nincs.

Mindenkit szeretettel várunk továbbra is, ha az előírásoknak megfelelő vakcinákkal és negatív vérereményekkel rendelkezik.

Bármely kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésre a lótartóknak, állatorvos kollégáknak, hogy megfelelő tájékoztatást kaphassanak.

Dr. Hevesi Tibor Ákos
PhD, Habil, címzetes egyetemi tanár, lóegészségügyi szakállatorvos
+36303004914

Dr. Hafner József
Pannon Lovasakadémia, igazgató

Tovább a kategóriában: « Gyászhír Guba Sándor Emlékverseny »
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat