fbpx
2020. december 10.

IN MEMORIAM Prof. Dr. Fehér István

IN MEMORIAM Prof. Dr. Fehér István

A Szent István Egyetem, Kaposvári Campus, valamint az Agrár-és Környezettudományi Kar vezetése mély megrendüléssel tudatja, hogy egykori munkatársunk, Prof. Dr. Fehér István professzor emeritus, a Géptan Tanszék megalapítója és egykori vezetője, életének kilencvenkettedik évében 2020. december 8-án, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt.

Búcsúztató szertartására 2020. december 16-án, 15 órakor kerül sor Kaposváron, a Keleti Temetőben.

Prof. Dr. Fehér István professzor urat a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Agrár és Környe­zettudományi Kara saját halottjának tekinti, ezzel is tisztelegve az Egyetem jogelőd intézményeiért végzett alapítói- és több mint fél évszázados, magas színvonalú szakmai- és önzetlen közösségi munkája előtt.

 

Prof. Dr. Fehér István 1929-ben Őcsényben született. Agrármérnöki diplomát 1952-ben szerzett. A Szent István Egyetem, Kaposvári Campus Agrár- és Környezettudományi Karának jogelőd intézményeiben 1961 óta dolgozott. Az intézménybe kerülésekor a Géptan Tanszék szervezésével és vezetésével bízták meg, amelyet egészen 1993-ig vezetett. A tananyag fejlesztés és a személyi állomány fejlesztése mellett nagy gondot fordított az állattartás gépesítésének fejlesztésével kapcsolatos kutató munkára. Kiemelkedő munkát végzett a tejtermelés műszaki technológiai fejlesztésében. 1967-ben egyetemi doktori, 1983-ban mezőgazdaság tudomány kandidátusa tudományos fokozatot szerzett. Kutatási eredményeit több száz tudományos közleményben és előadásban adta közre. A tanszékvezetői feladatok végzése mellett 1974–1981-ig két ciklusban az Állattenyésztési Kar kari igazgatói teendőit is ellátta. 1961–1974 és 1981–1993 között az intézmény Szakszervezeti Bizottságának titkára volt. 1994 és 1999 között aktívan részt vett az Agrár-mérnöktanár Szak akkreditációjában és a képzés beindításában. Szakmai és közéleti munkásságát számos országos és regionális kitüntetéssel ismerték el ("Kiváló Újító" arany fokozat: MÉM 1988, Somogy Megyei Pedagógiai díj: 1994, Nagyváthy János díj: 1998 (FM), Kaposvár Városért díj). 2002-ben a Kaposvári Egyetem Tanácsa elsőként professzor emeritusi címet adományozott részére.
90. születésnapja tiszteletére a Kaposvári Egyetem rektora valamint az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja díszoklevelet adományozott Dr. Fehér Istvánnak, a Kaposvári Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum illetve a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola egyik alapítójának, aki Dr. Guba Sándor egykori alapító főigazgató mellett, elévülhetetlen érdemeket szerzett a kaposvári agrár-felsőoktatás megteremtésében és fejlesztésében.

 

Munkássága előtt tisztelegve, emlékét kegyelettel őrizzük. Requiescet in Pace!

 

 

Utoljára frissítve: 2020. december 10.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat