fbpx
2020. november 24.

Gyászhír – Elhunyt Schmidt János

schmidt gyaszhir

Életének 86. évében, 2020. november 18-án elhunyt Schmidt János, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és nemzetközi takarmányozástudomány kiemelkedő tudósa, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának professor emeritusa, a SZIE Kaposvári Campus díszdoktora.

 

Schmidt János 1935-ben született a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát. Oktatói és tudományos munkássága egész életében a mosonmagyaróvári agrárintézményhez köthető, ahol 1960-ban kezdte pályáját, 1979-ben kinevezték egyetemi tanárrá, és ahol három cikluson át dékán, majd két ciklusban tudományos rektorhelyettes volt. 14 éven át vezette a Takarmányozástani Tanszéket. A kandidátusi fokozatot 1970-ben, a mezőgazdasági tudomány doktora fokozatot 1989-ben szerezte meg. A Magyar Tudományos Akadémia 2001-ben levelező tagjává, 2007-ben pedig rendes tagjává választotta.

Kutatómunkája a kérődzők energia-, fehérje- és aminosav-ellátásának, a takarmányok konzerválásának, valamint a melléktermékek takarmányozási célú hasznosításának kérdései köré koncentrálódott.

Alapítója a Nyugat-Magyarországi Egyetem Ujhelyi Imre Állattenyésztési Doktori Iskolájának. Három éven át elnöke volt a PATE Doktori Tanácsának, öt évig pedig az Ujhelyi Imre Állattenyésztési Doktori Iskolát vezette.

Számos szakmai és tudományos testület tagja volt. Tudományos munkásságának elismeréseként több alkalommal részesült kitüntetésben.

Schmidt János akadémikus a Kaposvári Egyetem Állattenyésztési tudományok Doktori Iskolájának meghatározó tagja volt. A doktori iskola alapító tagjaként, egészen halálig aktívan segítette a doktori iskola Tanácsának és az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsának munkáját. Szakmai tudásával, igényességével, ugyanakkor empátiájával és nagyfokú diplomáciájával a minőség elvűséget képviselte. Aktív résztvevője volt az Agrár- és Környezettudományi Kar graduális és posztgraduális képzésének, és számos kutatási témában volt együttműködő résztvevő.

Schmidt János akadémikus személyében egy olyan, nemzetközileg is kiemelkedő tudóst veszített el a magyar agrártársadalom és agrárfelsőoktatás, aki tudományos munkásságával, emberi habitusával, példamutató szerénységével és a felsőoktatást támogató tevékenységével kivívta akadémikustársai, kollégái, tanítványai és az egész szakma tiszteletét és szeretetét.

Szeretettel emlékezünk Rá.

Utoljára frissítve: 2020. november 24.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat