fbpx
2020. november 02.

Rangos díjat kapott diplomafilmjéért a Kaposvári Campus hallgatója

helstabmartin 1903

Helstáb Martin, a Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Kar mozgóképkultúra és média szakirányon idén diplomázott hallgatója a Legjobb Kísérleti Animáció díj elismerésben részesült a 65. Országos Függetlenfilm Fesztiválon.

A "Tort ül a kondor" című diplomafilm idén tavasszal készült, azóta több hazai filmszemlén vetítették, a mostani az alkotás legnagyobb elismerése. A készítő konzulense Dr. Doboviczki Attila volt.

A megmérettetésre idén 118 filmet neveztek, előzsűrizés után 43 film közül választotta ki a szakmai zsűri a díjra legméltóbb alkotásokat.

A versenyben egy másik mozgóképkultúra és média szakirányon végzett hallgató, Enkhtuya Onon munkája is sikeresen szerepelt "Itthon és otthon" című dokumentumfilmjével.

A szakmai zsűri tagjai a Diák-Oscar díjra jelölt Kis Hajni filmrendező, M. Deák Kristóf, a FOMO operatőre, Hegyi Dávid zeneszerző, Buzás Mihály forgatókönyvíró, valamint Orosz Csilla televíziós szerkesztő voltak.

A nagymúltú filmfesztivált idén az agárdi MeDoRa Parkban tartották, a díjátadóra október 30-án került sor. A fesztivál igazgatója Czabán György, fővédnöke a Balázs Béla-díjas Buglya Sándor filmrendező. Helstáb Martint korábban már kétszer díjazták a fesztiválon, 2017-ben a legjobb animációnak, 2018-ban pedig a legjobb kevert technikájú filmnek járó díjat hozta el.

Helstáb Martin „Tort ül a kondor” című kisfilmjét tavasszal a 4. Ceglédi Filmfesztiválon díjazták, azóta bemutatták a 9. Bujtor István Filmfesztiválon, Szolnokon az 51. Alexandre Trauner Nemzetközi Filmfesztiválon és a 27. Országos Diákfilmszemlén is.

A Kar épületében, a Mecseken és a Deseda-tó körül forgatott kisfilm története egy különleges küldetésen lévő kommandós szerzetes vadászatát mutatja be egy rejtőzködő óriás szalamandrára. A filmben megjelenik egy repülő robotszonda és kitalált nyelven beszélő madárszörny is. Az alkotás a közönséget formabontó, avantgárd, humoros megjelenésével, az szakmabeli nézőket bölcseleti mélységével nyerte meg. A díjat a Nemzeti Filmintézet biztosította.

Helstáb Martin az év során Nemzeti Felsőoktatási ösztöndíjat és a Kar Artcadia díját is átvette.

 

 

Utoljára frissítve: 2020. november 02.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat