fbpx
2020. augusztus 12.

Különleges kiállítás mesél az egykori állatorvosról

krudi gyorgy 20200812 wide

Egykori műszerei, munkaeszközei is őrzik Kurdi György emlékét a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán. A hagyatékon keresztül az intézmény hallgatói megismerhetik a Lovasakadémia egykori állatorvosának életét és munkásságát.

A különleges hagyatékot a szakember egyik lánya, Kurdi Csilla ajánlotta fel az intézménynek.

„Úgy gondolom, hogy itt van a legjobb helye édesapám egykori műszereinek, tárgyainak, személyes emlékeinek. Szeretném, ha nagyívű életpályáját nemcsak kolléga, hanem a jövő generációja is megismerné” – fogalmazott az adományozó.

A Szent István Egyetem Kaposvári Campus kutatólaborjában kiállított vitrinben nemcsak a szarvasmarha és lógyógyászatban használt eszközök, hanem olyan fotók, tárgyak is helyet kaptak, amelyekhez szorosan kötődött Kurdi György.
A felajánlást szívesen fogadta a Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Mint azt Dr. Zomborszky Zoltán az Agrár-és Környezettudományi Kar tanszékvezetője elmondta: kuriózumnak számít a kiállítás, hiszen ilyen, személyes tárgyakat, gyógyító eszközöket felvonultató vitrin még sosem kapott helyett a laborban.

Dr. Kurdi György 1937. július 31-én, a Somogy megyei Törökkoppányban született közép-gazdag paraszti családban.

A zenében is tehetséges volt, már kisiskolás korában a törökkoppányi templom orgonistája lett. Kifinomult hallásának köszönhetően kotta nélkül is játszott billentyűs hangszereken (orgonán, harmóniumon, tangóharmonikán, zongorán), továbbá szájharmonikán, bendzsón és az édesapjától örökölt hegedűn.

Az általános iskola igazgatója, későbbi barátja, Horváth László, zenei pályára szerette volna irányítani, de ő állatorvos akart lenni.

Felvételt nyert Budapestre, az Állategészségügyi Technikumba, ahol magas szintű szakmai elméleti- és gyakorlati tudásra tett szert jeles tanárainak köszönhetően. A középiskolai éveket 1956-ban sikeres érettségivel zárta, majd az Állatorvostudományi Egyetemre jelentkezett. Helyhiány miatt azonban csak a következő tanévben induló kurzusra vették fel.

Az érettségit követő évben a kaposvári Mesterséges Termékenyítő Állomáson helyezkedett el inszeminátorként. Itt olyan manuális gyakorlatot szerzett, aminek az egyetemi évek alatt nagy hasznát vette.

1957-ben kezdte meg Budapesten az Állatorvostudományi Egyetemet.

1962-ben államvizsgázott, majad a kaposvári járás községeiben helyezkedett el (Toponár, Orci, Zimány) tsz-, kör-, majd körzeti állatorvosként. A termelőszövetek és háztáji gazdaságok állatállományának ellátása a szakmai felkészültségen túl megkívánta a gyógyítás iránti elkötelezettséget, ami huszonnégy órás szolgálatnak bizonyult. Tizenkét éven keresztül volt a környékbeli települések állatorvosa, miután klinikusi munkára váltott.

1975-ben szerezte meg szarvasmarha-egészségügyi szakállatorvos diplomáját, s ugyanebben az évben ment a kaposvári Állatkórházba. Itt három állatorvos látta el a klinikusi feladatokat.

1989-ben, az Állatkórház megszűnésével, az Agrártudományi Egyetem Lovasakadémia állatorvosa lett nyugdíjba vonulásig, 1996-ig.

A szakmai fejlődés érdekében végzett folyamatos továbbképzéseken a lógyógyászat felé specializálódott, s lett lóegészségügyi szakértő.

A lovak iránt érzett rajongás, tisztelet egész életét végigkísérte. Tagja volt az ország egyetlen lótenyésztési egyesületének, a Somogy megyeinek, és elnökségi-, s egyben alapító tagja az 1994-ben megalakult Magyar Távhajtó és Távlovas Egyesületnek. Tenyésztőként célja volt a hazai lótenyésztés felvirágoztatása, hozzájárulva nemzeti kincsünk megőrzéséhez, egykoron virágzó lótenyésztésünk, lovaskultúránk helyreállításához.

Kurdi György 2014-ben hunyt el.

A Szent István Egyetem és a Kaposvári Campus vezetése ezúton is köszöni a nagylelkű felajánlást Kurdi Csillának!

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat