fbpx
2020. június 23.

Integráció – A KE mind a négy karának helye van az új Szent István Egyetemben

Sajtótájékoztató Prof. Dr. Gyuricza Csaba

A Szent István Egyetem és a Kaposvári Egyetem összeolvadásával olyan agrárfókuszú, multidiszciplináris egyetem jön létre, amelyben a Kaposvári Egyetem mind a négy karának helye és szerepe van – erről beszélt Prof. Dr. Gyuricza Csaba kedden, Kaposváron. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója kiemelte: az integrációval Magyarország egyik legnagyobb és leghatékonyabb felsőoktatási intézménye jön létre, mintegy 20 ezer hallgatóval, 3500-4000 dolgozóval és öt kampusszal.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója és az integrációt Előkészítő Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Szent István Egyetem és a Kaposvári Egyetem két egyenrangú partnerként olvad össze augusztus elsején. Ennek kapcsán hangsúlyozta:

„Az új Szent István Egyetem nem agráregyetemmé, hanem agrárfókuszú egyetemmé válik, ahol más tudományterületeknek is helyük van.”

Épp ezért az Agrár- és Környezettudományi Kar mellett a Gazdaságtudományi, a Pedagógiai és a Rippl-Rónai Művészeti Karnak is fontos szerepe van az új Szent István Egyetemben. Mint elmondta: a Kaposváron jelen lévő gazdaságtudományi képzés kapcsolódik az agráriumhoz, a pedagógiai terület elengedhetetlen szaktanárok képzéséhez, a művészeti oktatás pedig a képzési palettát színesíti. Prof. Dr. Gyuricza Csaba hozzátette: egy erősebb és hatékonyabb egyetem jön létre, amely integrált ugyan, de decentralizáltan működik.

„Semmit nem akarunk elvinni Kaposvárról, nem akarunk áthelyezni képzéseket, sőt újakat akarunk indítani”

– emelte ki a NAIK főigazgatója. Megjegyezte, hogy a kampuszok megtartják a működéshez szükséges önállóságukat, hiszen a cél, hogy egy egyszerűbb rendszer jöjjön létre.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba irreálisnak nevezte, hogy Magyarországon 11 felsőoktatási intézményben 17 helyen legyen agrárképzés. Úgy véli, egy nagy agárfókuszú egyetem létrehozását a hallgatói létszám csökkenése is indokolja. Idén ugyanis a tavalyinál 18-20 százalékkal kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, a csökkenés az agrárképzésben 30-40, a pedagógiai képzésben 50 százalékos.

Mint ismert július végén a Szent István Egyetembe beolvad a veszprémi Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon kara és az egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert kampusza. A Szent István Egyetem és a Kaposvári Egyetem pedig augusztus 1-jén összeolvad, az intézmény január 1-jén alapítványi fenntartásba kerül, és csatlakozik hozzá a hazai agrárkutatást összefogó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 intézménye és négy gazdasági társasága.

Utoljára frissítve: 2020. június 24.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat