fbpx
2020. április 22.

Kiválóan vizsgázott Egyetemünk új objektuma

Szarvasmarha Teljesítményvizsgáló Állomás minősítése

Nem csupán a tenyészállatok, hanem a szakemberek valamint a Szarvasmarha Teljesítményvizsgáló Állomás is kiválóan vizsgázott a központi sajátteljesítmény vizsgálaton. A keddi minősítésen debütált ugyanis egyetemünk minden igényt kielégítő és nemrégiben FIEK forrásból megépült létesítménye.

A Kaposvári Egyetem és a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete kedden szervezte meg a charolais és aubrac központi sajátteljesítmény vizsgálat (KSTV) egyedeinek minősítését. A tenyészbika-jelöltek még 2019 decemberében érkeztek a Kaposvári Egyetemre. A 105 napig tartó teljesítmény vizsgálatuk január elején kezdődött meg a FIEK pályázat keretében megvalósult, nemzetközi igényeket is messzemenően kielégítő "Szarvasmarha Teljesítményvizsgáló Állomáson".

A tenyészállatok minősítését Bujdosó Márton az egyesület elnöke és Dr. Domokos Zoltán az egyesület ügyvezető igazgatója végezte az érdeklődő tenyésztők jelenlétében. A Kaposvári Egyetem részéről Dr. Húth Balázs tanszékvezető, Dr. Pósa Roland felügyelő állatorvos és Nagy Gergely szakmai koordinátor vett részt az eseményen. A tenyészbikák kiválóan vizsgáztak. A minősített 12 növendékbika közül 9 kapott tenyésztésre javasolt (A3) minősítést, valamint mindkét aubrac bika kiérdemelte a lehetséges legmagasabb törzskönyvi osztályba (A3) való besorolást.

A minősítést követően az egyesület ügyvezetője megköszönte a Kaposvári Egyetemnek és Dr. Húth Balázs tanszékvezetőnek a vizsgálatok professzionális lebonyolítását.

A tervek szerint a szakmai együttműködés tovább bővül, a FIEK pályázat keretében ugyanis egy hazánkban egyedülálló takarmány-felvétel mérőállomás is installálásra kerül. A korszerű technológiának köszönhetően egyidejűleg 32 szarvasmarhát tudnak majd vizsgálni. Így az állat küllemi, gyarapodási, ultrahangos izmoltsági és faggyússági, valamint a genomikai tulajdonságai mellett a takarmányértékesítő képessége is mérhetővé válik.

Mindez pedig nagyban növeli tenyésztői munka hatékonyságát, a hazai húsmarhatenyésztés genetikai színvonalát, ezáltal pedig hozzájárul a minőségi magyar hústermékek előállításához.

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat