fbpx
2019. december 04.

Egyetemünk klímaközpontja segíti majd az agráriumot

Állattudományi Klímaközpont az országban elsőként szolgálja majd ezen a területen a kutatást és az oktatást
Az épülő Állattudományi Klímaközpont az országban elsőként szolgálja majd ezen a területen a kutatást és az oktatást – hangzott el szerdán, a Kaposvári Egyetemen. A létesítmény technológiai eszközeinek beszerzésével kapcsolatos szerződést ünnepélyes keretek között írták alá a kampuszon.

A rendkívül gyorsan változó klimatikus viszonyok sürgetik az agráriumban dolgozókat, hogy a korábbiakhoz képest teljesen új növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási módszereket alkalmazzanak – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

"Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a Kaposvári Egyetem egyedülálló helyzetbe kerül a magyar piacon"

– hangsúlyozta Dr. Borbás Zoltán. A kancellár hozzátette:

"Ez az az együttműködés, amely lehetőséget ad arra, hogy hazánk a klímaváltozás és a szélsőségessé váló időjárási körülmények között is képes legyen fenntartani a jelenlegi termelési kapacitását." 

Prof. Dr. Tossenberger János a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja, a projekt szakmai vezetője kiemelte:

"Olyan technológiát kell fejleszteni, ami termelésbiztonságot jelent, hiszen egy hirtelen hőmérséklet emelkedés takarmányfelvétel-csökkenést eredményez, ez pedig a teljesítmény mérséklődésével jár, legyen szó tej- vagy éppen tojástermelésről."

Mint elmondta:

„Az elmúlt évtizedben az állattenyésztésben használatos nagy teljesítményre képe fajták gyökeres átalakuláson mentek keresztül, a hirtelen változásokra sokkal érzékenyebben reagálnak. Nekünk, kutatóknak az a feladatunk, hogy felkészüljünk ezek kiküszöbölésére vagy a káros hatás minimalizálására."

Szerdán a létesítmény technológiai eszközeinek beszerzésével kapcsolatos szerződést Dr. Borbás Zoltán kancellár, Prof. Dr. Tossenberger János dékán, valamint Málits József az AlphaVet Kft. ügyvezetője írta alá.

Az Állattudományi Klímaközpont 700 millió forintból az egykor emblematikus "csillagistálló" helyén valósul meg. A mintegy 6 milliárd forintos kutatásfejlesztési projekthez kapcsolódóan mintegy 275 millió forintos technológia-, és eszközbeszerzés valósul meg. Ez a kísérleti állatok elhelyezését, kiszolgálását és a kísérleti adatok felvételezését szolgálja.

 

 

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat