fbpx
2019. december 02.

A világhírű genetikusra emlékeztek

A világhírű genetikusra emlékeztek

Anker Alfonzra emlékezett a Magyar Postagalamb Sportszövetség a Kaposvári Egyetemen. A résztvevők előadásokat hallhattak, majd megkoszorúzták a világhírű genetikus mellszobrát és sírhelyét is. Anker Alfonz ezer szállal kötődik Kaposvárhoz és az egyetemhez, a postagalamb-tenyésztés területén elért eredményeit az egész világon elismerték.

Anker Alfonz halálának negyvenedik évfordulója alkalmából az ország minden részéből összegyűltek a postagalambászok. A Kaposvári Egyetemen tartott megemlékezést Hegyi György, a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke nyitotta meg. Ezt követően Prof. Dr. Horn Péter akadémikus tartott személyes hangvételű előadást. Az eseményen Gyulai József átvette a Nemzet Postagalambásza díjat, amely a jelenleg adható legmagasabb elismerés a magyar postagalambsportban. A program részeként Gyerkó Tibor és Mihalik Csaba is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel.

Az emlékezők előbb Anker Alfonz Kaposvári Egyetemen felállított mellszobránál, majd a Keleti Temetőben található sírhelyénél rótták le kegyeletüket és helyezték el koszorúikat.

Anker Alfonz (Bp., 1925. nov. 26. – Kaposvár, 1979. nov. 1.)genetikus.
Ősei több generáción keresztül lótenyésztéssel foglalkozó szakemberek voltak. Az 50-es években több ménesnél (tataremeteségi, alagi, mátai) dolgozott, ahol származástani kutatásokat végzett, s új populáció-genetikai eljárásokat dolgozott ki. 1962-ben a Kaposvári Mezőgazdasági Technikum, 1968-tól pedig ugyanitt a főiskola tudományos munkatársa. A lótenyésztéssel kapcsolatos kutatások mellett kiemelkedő jelentőségűek a sertéstenyésztés területén elért eredményei, a KA-HYB hibridsertés kitenyésztése elsősorban az ő érdeme. A postagalamb-tenyésztés területén elért eredményeit az egész világon elismerték. 1976-ban Eötvös-díjjal tüntették ki.

 

 

Utoljára frissítve: 2019. december 02.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat