fbpx
2019. november 28.

Kétmilliárdos projekt indul egyetemünkön

Kétmilliárdos projekt indul egyetemünkön

A kiváló minőségű biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítása érdekében együttműködik a Fino Food Kft. és a Kaposvári Egyetem – hangzott el a kampuszon rendezett csütörtöki sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényen. Prof. Dr. Tossenberger János az Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja hangsúlyozta: a mintegy két milliárd forintos komplex kutatási programban a precíziós gazdálkodás valamint a robottechnológia alkalmazásával tudományosan megalapozott új egészségvédő tejtermékeket fejlesztenek.

Integrált és holisztikus szemlélet alkalmazásra van szükség annak érdekében, hogy az agrár-élelmiszeripari ágazat szereplői megfeleljenek a nyomonkövetési, élelmiszerbiztonsági, fogyasztói, illetve táplálkozás-élettani kritériumok mindegyikének. Ezen kihívásokra reflektál közös projektjében a Fino Food Kft. és a Kaposvári Egyetem.

 

A csütörtöki projektnyitón Prof. Dr. Tossenberger János az Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja a program komplexitását és gyakorlati hasznosulását hangsúlyozta. Dr. Húth Balázs egyetemi docens az állattudományi, Dr. Kiss Attila tudományos főmunkatárs pedig az élelmiszertudományi munkacsoport feladatait és terveit mutatta be az érdeklődőknek. Gyenei Ferenc a Fino Food Kft. képviseletében arról beszélt: fontos, hogy tudományos megalapozott termékek kerülnek majd a boltok polcaira.

Az integrált fejlesztések a „tenyésztőtől az asztalig” termékpálya modellre épülnek, és precíziós állattenyésztést megvalósító technológiai környezetben történnek.

A projekt eredményeként a piacon jelenleg nem található, új egészségvédő tejtermékeket fejlesztenek. Ennek bevezetése hozzájárulhat olyan nagy társadalmi és gazdasági relevanciával bíró problémák megelőzéséhez vagy enyhítéséhez, mint a táplálkozással összefüggő civilizációs betegségek növekvő gyakorisága és súlyossága.

A projektnyitón Dr. Borbás Zoltán kancellár hangsúlyozta: ez a program szorosan illeszkedik a Kaposvári Egyetem azon törekvéséhez, miszerint az intézmény tudományos munkájával minél nagyobb arányban részt vállaljon a helyi gazdaságfejlesztésben.

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat