fbpx
2019. október 21.

Egyetemünk hallgatói is pályázhatnak klímavédelmi programokra

Egyetemünk hallgatói is pályázhatnak klímavédelmi programokra

A Kaposvári Egyetem is csatlakozott a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány programjához. Ennek keretében 153 millió forintból kutatási munkákat, gyakornoki programokat és külföldi ösztöndíjakat támogatnak. Az erről szóló szándéknyilatkozatot csütörtökön írták alá Budapesten, egyetemünket Dr. Podráczky Judit oktatási rektorhelyettes képviselte.

Klímavédelmi és fenntarthatósági pályázatokat hirdetett meg egyetemi hallgatók számára a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány. Csepreghy Nándor, a szervezet igazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a támogatásról Horváth Zitával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával. A 153 millió forintos keretösszegből kutatási munkákat, gyakornoki programokat és külföldi ösztöndíjakat támogatnak.

 

Csepreghy Nándor kiemelte: a klímaváltozás lehetséges hatásairól sokan beszélnek, de kevesen cselekszenek. Hozzátette: Magyarországnak tudományos alapossággal készült megoldásokat kell kínálnia a környezeti kihívásokra, ez szolgálja ez a pályázat is.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem környezetvédelmi, fenntarthatósági témával foglalkozó hallgatói már pályázhatnak, és tavasztól részesülhetnek ösztöndíjban.  A gyakornoki programban részt vevőket pedig klímavédelemhez, fenntarthatósághoz kapcsolódó vállalkozások fogadják, költségeiket az alapítvány állja.

 

A program harmadik és negyedik pillérében nappali képzésből már kikerült, de a tutoriális pályán maradt, bel- és külföldi kutatói ösztöndíjakra jelentkező szakértők pályázatait várják.
Horváth Zita helyettes államtitkár szerint már rövidtávon kiemelkedő tudományos eredmények születhetnek. Hangsúlyozta: a program egyaránt szolgálja klímavédelmi problémák megoldását, ugyanakkor a fiatal magyar szakemberek pályakezdését is segíti.

 

A programhoz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Soproni Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csatlakozott.

 

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre 4 éve a Magyarországról kivándorolt Balázs Miklós adományból. A 2013-ban elhunyt elektromérnök úgy rendelkezett, hogy az államfő fordítsa a felajánlott összeget a magyarok javára - olvasható az alapítvány honlapján.

 

Forrás: MTI

Fotó: Iró Zoltán

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat