fbpx
2019. május 29.

Ismét találkoztak a nyúlágazat legfontosabb szereplői

31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen

Kilábalt a nyúlágazat a válságból, ám továbbra is elsődleges cél a hazai nyúlhús fogyasztás ösztönzése – erről beszéltek a szakemberek a Kaposvári Egyetemen tartott 31. Nyúltenyésztési Tudományos Napon. A szerdai konferencián 11 előadás hangzott el, ez alkalommal Olaszországból érkeztek neves szakemberek.

Már három évtizede sikeres a Nyúltenyésztési Tudományos Nap, amelyet 1989 óta minden évben megrendeznek. Idén a magyar előadásokat vezető kutatók és PhD hallgatók tartották a Kaposvári Egyetemen. A megjelenteket Prof. Dr. Tossenberger János rektorhelyettes, az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja köszöntötte. Mint hangsúlyozta: önmagában az is hatalmas eredménynek számít, hogy immár 31 éve az ágazat legfontosabb szereplői összegyűlnek és tapasztalatot cserélnek. Emellett kiemelten fontos, hogy a termelői szférát is sikerül megszólítani. Ennek köszönhetően a tudományos eredmények a gyakorlatban is megjelenhetnek, segítve ezzel a termelők versenyképességét, a termelés hatékonyságát.

Az eseményen az Agrárminisztériumot Tarpataki Tamás képviselte. Az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár a hazai nyúlágazat legfontosabb adatait ismertette. A szakpolitikus pozitívumként értékelte, hogy a vágóhidak 304.912 nyúllal többet vágtak le, ami az előző évhez képest 8,7%-os növekedést jelent. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat továbbra is az exportra épül, ezért kiemelt cél a hazai nyúlhús fogyasztás ösztönzése.

Juráskó Róbert a Nyúl Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke a magyar nyúltenyésztés 2018-as évét értékelte. Mint elmondta: a korábban felhalmozódott készleteket – nyomott áron ugyan –, de sikerült értékesíteni. Emellett megoldották az ágazatot sújtó állategészségügyi problémákat is.

Az egész napos konferencia résztvevői a nyúltenyésztés teljes vertikumát felölelték: egyetemen és kutatóintézetben dolgozó oktatók, kutatók és hallgatók, a nyúlágazat vezető szakemberei és nagyszámú termelő is képviseltette magát.

 

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat