fbpx
2019. március 21.

Fókuszban a klímaváltozás

Fókuszban a klímaváltozás

A párbeszéd és a legújabb információk átadása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szakemberek megoldást találjanak klímaváltozás problémájára – erről beszélt Prof. Dr. Tossenberger János a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese szerdán az I. Agrárutak Konferencián. Az eseményt hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kaposvári Egyetem.

Az I. Agrárutak Konferencia témája a Változó klimatikus viszonyok és alkalmazkodás volt. A téma fontosságát mutatja, hogy szinte zsúfolásig megtelt a Kaposvári Egyetem Új Tanügyi Épületének nagy előadója. Prof. Dr. Tossenberger János rektorhelyettes, az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja köszöntőjében úgy fogalmazott:

„A klímaváltozás okozta problémák már mindennapjainkban is megjelennek, ezért is fontos, hogy megnyugtató megoldásokat találjanak a szakemberek. Ehhez viszont párbeszédre van szükség, a mai konferencia pedig erre ad lehetőséget.”

Gombos Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke köszöntőjében az agrárium előtt álló kihívásokról beszélt. Az egyik legfontosabb gondnak nevezte, hogy alacsony hozzáadott értékkel készülnek a termékek, emellett szerinte nagyobb szervezettségre volna szükség az ágazatban. Beszédes szám, hogy a gazdák csupán 10 százaléka tagja valamilyen termelői csoportosulásnak.

Az eseményen a vidékfejlesztési program aktualitásairól számolt be Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Dr. Lakatos Mónika klímakutató agroklimatológiai helyzetértékelővel készült. Az agárerdészetről Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója beszélt. Az éghajlati kihívások és válaszok az agráriumban: no-till és egyéb innovációk címmel pedig Dr. Hetesi Zsolt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa tartott előadást.

A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel zárult. Az I. Agrárutak Konferenciát hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kaposvári Egyetem.

 

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat