fbpx
2019. január 22.

Ismeretlen remekműre bukkant egyetemünk volt oktatója

Ismeretlen remekműre bukkant egyetemünk volt oktatója

A Kaposvári Egyetem egykori oktatója talált meg feltehetően egy eddig ismeretlen, Gustav Klimt által készített domborművet, Budapesten egy nagykörúti lakásban – értesült a hvg.hu. A műtárgyat a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén is bemutatták.

Selmeczi György a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén mutatta be a műtárgyat, amely az Ehrbar osztrák zongorakészítő magyarországi képviseletének dísztáblája volt. A Kaposvári Egyetem oktatója másfél évvel ezelőtt fedezte fel az alkotást egy nagykörúti lakásban, amely korábban zongoraszalonként működött. A kép száz éve ugyanazon a falon lógott.

Selmeczi György az elmúlt időszakban a domborművön olvasható cím alapján kutatott. Úgy véli: a mű 1890 és 1892 között készült. A plasztikát Gustav Klimt fiatalabb testvére, Georg, esetleg másik öccse, az 1892-ben elhunyt Ernst készíthette el, feltehetően Gustav közreműködésével – írja a hvg.hu.

Feltételezése szerint a dombormű a 19. századi osztrák Ehrbar zongoragyár magyarországi képviseletének megrendelésére készült az 1896-os millenniumi ünnepségekre. Mint elmondta, a sík, dísztelen felületek és a tipográfia jellegzetességei tanúskodnak arról, hogy korai szecessziós műről van szó.

Kifejtette, hogy a kompozíciós hasonlóságokon túl sikerült rátalálni néhány díszítő motívumra is Gustav Klimt munkásságában, amelyeket jellemzően ő használt és a reliefen is szerepelnek: ilyenek többek között a hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra. Hangsúlyozta, hogy a relief előkerülése és kutatása árnyalja a Gustav Klimtről alkotott képet, a mű új kutatási irányokat nyithat meg az előkerült adatok alapján – olvasható a hvg.hu cikkében.

 

Fotók: MTI
Forrás: hvg.hu

 

© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat