fbpx
2018. december 04.

Római ösztöndíjat kapott egyetemünk művésztanára

romai osztondij 1903

Elnyerte a Római Magyar Akadémia ösztöndíját Mátis Rita a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának oktatója. Az egyetemi adjunktus számára az egy hónapos római tartózkodás olyan szellemi, alkotói inspirációt jelent, amely művészi kiteljesedést segíti.

A Nemzeti Kulturális Alap országos felhívására mindössze kilencen – köztük Mátis Rita egyetemünk oktatója – pályáztak sikeresen.
A művésztanár képeinek fő témája az akt. A munka fontos részét jelenti a témakeresés, amelyhez a legideálisabb helyszín lesz Róma. Az örök városban töltött egy hónap során a Kaposvári Egyetem adjunktusa képtárakban, templomokban vázlatokat, mozdulatrajzokat készít majd, a barokkos kompozíciókhoz például Caravaggio festményeiről, a Sixtus- kápolna freskóiról vagy a szakrális témákhoz Michelangelo szobrairól. „Ez számomra egy hatalmas lehetőség, hiszen Róma hangulata, világviszonylatban egyedülálló képzőművészeti gazdagsága, a nagy művek közvetlen közelsége, olyan szellemi, alkotói inspirációt jelent, amely lehetőséget nyújt alkotói személyiségem kiteljesedésére” – vélekedik Mátis Rita. Emellett pedig könyvtári anyaggyűjtésre is lehetőség nyílik, amely az oktatató sikeres habilitációját támogathatja.
A római út hatására készült alkotásokat pedig visszatérnek az örök városba, hiszen a festményekből kiállítás nyílik majd a Római Szent István Házban.

A Kaposvári Egyetem és a Rippl-Rónai Művészeti Kar vezetése ezúton is gratulál az elért eredményhez!

 

 

Utoljára frissítve: 2018. december 04.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat