fbpx

pedagogus 1

2021 szeptemberétől már a MATE (volt Szent István Egyetem) BUDAI CAMPUS-án (Budapest XI. kerület Villányi út) is indul pedagógusképzés levelező tagozaton államilag finanszírozott és önköltséges formában is.

Utoljára frissítve: 2021. február 19.

Elnöki különdíj a Kaposvári Campus csapatának

A leginnovatívabb projektötletért járó díjat, valamint egy ötödik helyezést is kiérdemeltek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának hallgatói, akik a XIX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen szerepeltek eredményesen. A megmérettetést idén online formában valósították meg.

palinkatudomany 1903

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) frissen végzett pálinkamesterei, akik sikerrel teljesítették az ország egyetlen pálinkával foglalkozó, diplomát kínáló képzését az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetben.

Utoljára frissítve: 2021. február 10.

elsargult level 1903

Napjainkban az élővizek minőségromlásának megállítása és visszafordítása érdekében egyre gyakrabban fordul a szakértők figyelme a vízi és mocsári növények lebomlásának vízminőségre gyakorolt hatásai felé. Ezt a területet kutatják a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusának munkatársai is, akik a vízbe hulló növényi részek lebomlásával kapcsolatban értek el előremutató eredményeket a nemzetközi szinten használt avarzsákos módszerrel.

Utoljára frissítve: 2021. február 09.

Ellátásilánc-menedzsment mesterképzési szak indul a Kaposvári Campuson

Új mesterszak indul a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán. Az Ellátásilánc-menedzsment mesterképzésen végzett hallgatók szinte azonnal munkát találnak, kezdő bruttó fizetésük pedig mintegy félmillió forint.

Utoljára frissítve: 2021. február 08.

Kaposvári Campus

Piacképes diploma és jó fizetés – mindez a Tiéd lehet, ha a Kaposvári Campus műszaki képzéseit választod. Az már csak ráadás, hogy az egyetemi éveidet lenyűgöző környeztben és egy igazán élhető városban töltethed. Összeszedtük 5+1 pontban miért is érdemes minket választanod.

Utoljára frissítve: 2021. február 05.

mate sajto 1903

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mai napon történő megalakulásával fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai agrárképzés és agrár-felsőoktatás – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület, így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére. A sajtórendezvény keretében ünnepi nyilatkozat aláírására is sor került.

Utoljára frissítve: 2021. február 02.

uj bakterium 1903

A műanyag felületekről izolált baktériumok iránti érdeklődés egyre jelentősebbnek mondható a természetes környezet egyre súlyosabb műanyagszennyezése miatt. A Szent István Egyetem (SZIE) kutatói most egy családi nyaralásnak hála fedeztek fel egy, a tudomány számára eddig ismeretlen fajt.

Utoljára frissítve: 2021. január 28.

vilagszinvonal 1903

Kaposvár, 2021. január 25. – A kutatói közösség és az ipari szereplők szervezett együttműködésének, a nemzetközi szinten is versenyképes fejlesztéseknek ad teret nyolc, részben EU-s, részben pedig hazai forrásból létrejött Felsőfokú és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) hazánkban, amelyek közül kettőnek a Szent István Egyetem campusai adnak otthont. A legutóbbi tudásközpont több objektum megépülésével a Kaposvári Campuson valósult meg, ahol az állattenyésztés, valamint a növénytermesztés témaköreiben, illetve a klímaváltozást érintő kutatásokban is világszínvonalú fejlesztések zajlanak.

Utoljára frissítve: 2021. január 25.

Educatio 2021 1

A Szent István Egyetem minden campusa és minden képzési területe képviselteti magát a január 21-23. között az Educatio kiállításon, amely az idei évben digitális formában valósul meg.

Utoljára frissítve: 2021. január 22.

Tizenhárom elektromos autóval gazdagodott a Szent István Egyetem járműparkja

Tisztán elektromos üzemű gépjárműveket és a töltésükre szolgáló töltőállomásokat szerzett be a Szent István Egyetem (SZIE) a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, segítve ezzel az intézményi feladatok, ügyintézés ellátását. 

hazai fejlesztésű zöldségszalámi

Gödöllő, 2021. január 7. – Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködése révén. Nemcsak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet.

Utoljára frissítve: 2021. január 07.

Bemutatkozott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma

Online sajtótájékoztató keretei között mutatkozott be a 2021. február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, alapítványi fenntartásban tovább működő Szent István Egyetem leendő kuratóriuma. A testület tagjai és a rektor beszámoltak a közös jövőképről, melynek értelmében az Egyetem Közép-Kelet-Európa vezető agrár-fókuszú intézményévé válhat az elkövetkező években, nagy hangsúlyt fektetve a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati oktatás és a kutatás-fejlesztési tevékenység erősítésére. A megindult átfogó megújulási program során az Egyetem számíthat a kuratórium tagjainak sokoldalú szakmai és üzleti-vezetői tapasztalatára.

SZIE GTKK tehetséggondozás

Kurzusokat, vitaesteket szervezett és egy tanulmánykötetet is kiadott a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Baka József Szakkollégiuma, amely másfél millió forint pályázati forrást fordíthatott tehetséggondozásra. Az elsődleges cél az volt, hogy a végzős hallgatókat felkészítsék a munkaerő-piaci kihívásokra.

Utoljára frissítve: 2020. december 29.

Gasztronómiai elismerésben részesült a Zselicvad

A Magyar Konyha Kiadó elismerő oklevelében részesült a Szent István Egyetem (SZIE) Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpont "Zselicvad" Vadfeldolgozója.

Utoljára frissítve: 2020. december 18.

Csillogó gyermekszemek és feldíszített iskola várta a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Pedagógiai Karának dolgozóit és hallgatóit Almamelléken

Csillogó gyermekszemek és feldíszített iskola várta a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Pedagógiai Karának dolgozóit és hallgatóit Almamelléken. A tanító szakos fiatalok immár harmadik alkalommal szerveztek gyűjtést a mélyszegénységben élő családok számára. Így idén is egy busznyi adománnyal varázsolták szebbé a tanulók karácsonyát.

Utoljára frissítve: 2020. december 18.
2020. december 15.

EDUCATIO 2021

21. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás (2021. január 21-23.)

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai- és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. 

Utoljára frissítve: 2020. december 15.

Varga János, Rusvai Miklós, Fodor László*

Állatorvostudományi Egyetem, Mikrobiológia és Járványtan Tanszék, 1143 Budapest, Hungária Krt. 23-25.

A coronavírusok és az általuk okozott betegségek széles körben előfordulnak a különféle állatfajokban és az emberben egyaránt. A házi és a vadon élő állatfajokban nagyszámú coronavírus faj ismert, ezek túlnyomó többségének a gazdaspektruma szűk, az egyes vírusok többnyire csak a neki megfelelő, illetve a velük közeli rokon fajokat betegítik meg, esetenként jelentős gazdasági veszteségeket, elhullásokat okoznak. Emberben, ez ideig legalább 7 coronavírus faj okozhat fertőzést. Közülük 4 (HCoV-229E, -OC43, -NL63 és a -HKU1), régiónként eltérő gyakorisággal világszerte előfordul. Főleg téli időszakban, megfázáshoz társulva okoznak enyhe felső légúti tüneteket (hőmérséklet emelkedés, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokfájás), ritkán légcsőgyulladást, tüdőgyulladást, gastroenteritist stb. (1). Ezek a tünetek néhány nap elteltével rendszerint maguktól megszűnnek, a gyógyultak vérsavójában a fertőzést okozó vírustörzzsel szemben ellenanyagok mutathatók ki.  Ezeknek a humán coronavírus fertőzéseknek, eddigi ismereteink szerint nincs köze az állatokhoz. További 3 faj, a SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)-CoV, a MERS (Middle East Respiratory Syndrome)-CoV, továbbá a jelenlegi járványt (Coronavírus Disease-19) okozó SARS-CoV-2 azonban különféle állatfajokat és az embert egyaránt képes megbetegíteni. A virológiai vizsgálatok arra utalnak, hogy ez utóbbi vírusok, nagy valószínűséggel, trópusi, szubtrópusi területeken élő, tünetmentesen fertőzött denevérekből eredtek és ezekből közvetlenül vagy néhány más állatfaj közvetítésével jutottak át emberbe, ezt követően pedig emberről emberre terjedve okoztak, illetve okoznak kiterjedt járványokat.

Utoljára frissítve: 2020. december 10.

IN MEMORIAM Prof. Dr. Fehér István

A Szent István Egyetem, Kaposvári Campus, valamint az Agrár-és Környezettudományi Kar vezetése mély megrendüléssel tudatja, hogy egykori munkatársunk, Prof. Dr. Fehér István professzor emeritus, a Géptan Tanszék megalapítója és egykori vezetője, életének kilencvenkettedik évében 2020. december 8-án, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt.

Utoljára frissítve: 2020. december 10.

Hallgatók a Gazdaságtudományi Karon

Új, népszerű szakokkal erősít a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gazdaságtudományi Kara. Az egyetemi integráció lehetőséget nyújt olyan kihelyezett képzések indítására, mint az országosan is rendkívül népszerű gazdálkodási és menedzsment szak. Emellett többek között informatikai képzési területtel is bővül az oktatási portfólió, de új mesterszakokra is jelentkezhetnek a felvételizők.

Piacképes ötletek – sikeres a vállalkozói kurzus

Tőzsdei elemző alkalmazás, interaktív társasjáték, a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló megoldás – többek között ilyen innovatív ötleteteket mutattak be a fiatalok a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán. Az INPUT Program és az Innovációs és Tudástranszfer Iroda második alkalommal rendezte meg a Start Your Business – Vállalkozói kurzus és ötletversenyt. Az esemény a vírushelyzet miatt online formában valósult meg.

Utoljára frissítve: 2020. december 07.

online tdk

A tavaszihoz hasonlóan online formában valósult meg a 2019/2020-as őszi TDK fordulója a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gazdaságtudományi Karán. 17 hallgató két szekcióban mutatta meg tehetségét.

Utoljára frissítve: 2020. december 01.

schmidt gyaszhir

Életének 86. évében, 2020. november 18-án elhunyt Schmidt János, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és nemzetközi takarmányozástudomány kiemelkedő tudósa, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának professor emeritusa, a SZIE Kaposvári Campus díszdoktora.

Utoljára frissítve: 2020. november 24.

villamos uzemmernok 1

Új műszaki képzéseket is kínál a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa. A felvételizők gépészmérnöki és villamos-üzemmérnök alapszakra is jelentkezhetnek. A régió vállalkozásai régóta vártak erre, hiszen hosszú évek óta szenvednek a mérnökhiánytól. Így a jövőben ösztöndíjprogramokkal segítenék a hallgatókat, akiket jól fizető állások is várnak a cégeknél.

Utoljára frissítve: 2020. november 21.

Vízágyas matracokon pihenhetnek a Szent István Egyetem tehenei az optimális tejtermelés érdekében

Meglehetősen komfortosan érezhetik majd magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol folyamatban van egy precíziós tejtermelő laboratórium megépítése. A tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd – számol be a forradalmi fejlesztésről dr. Húth Balázs, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője.

A legszebb konyhakertek között az ovisok élményportája

Országos kitüntetést kapott a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája. Az intézményben kialakított élményporta ugyanis közösségi kategóriában elnyerte a Magyarország Legszebb Konyhakertje címet.

Utoljára frissítve: 2020. november 19.
2020. november 07.

Nyílt napok (online)

Hallgatók campus területén

Megnéznéd az egyetemet közelebbről? Vagy csak beszélnél valakivel, aki minden felmerülő kérdésre konkrét választ tud adni? Gyere el nyílt napunkra!

Utoljára frissítve: 2021. február 03.

20201015 erasmusdays 1

Miért érdemes élni az Erasmus+ Program adta lehetőséggel? Elsősorban erre keresték a választ munkatársak, oktatók és hallgatók Kaposváron.

Utoljára frissítve: 2020. november 02.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat