fbpx

Tájékoztató

A SPECIÁLIS SZÜKSÉGLETŰ HALLGATÓK (FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉS/VAGY KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL ÉLŐK) SZÁMÁRA

A fogyatékossággal és krónikus betegséggel élő hallgatók megsegítése a Kaposvári Egyetemen szervezett keretek között történik.
2015-2016-os tanévtől mind a négy karon kari fogyatékosügyi koordinátorok segítik az egyetemi fogyatékosügyi koordinátor munkáját.
A kari fogyatékosügyi koordinátorok feladata a karon tanuló speciális szükségletű diákok regisztrálása, az emelt normatíva elköltésére tett javaslattétel a bizottságok felé, a hallgatók igényeinek felmérése, a segítségadás megszervezése, az akadálymentesség biztosítása, az eszközök kölcsönzésének biztosítása.
Az egyetemi fogyatékosügyi koordinátor feladata a kari koordinátorok munkájának szakmai segítése, tanácsadás a speciális szükségletű hallgatók és az oktatók számára, valamint javaslattétel a hallgatók kérelmeire. Átfogóan, a törvényességi kereteket szem előtt tartva látja el a hallgatókat érintő intézkedéseket, javaslattételeket.
 
Mit a speciális szükséglet?
A 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról 108. § 6. bekezdése szerint: fogyatékossággal élő hallgató (jelentkező): aki mozgásszervi, érzékszervi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd;
A törvény nem írja elő, de Egyetemünk megsegíti a tartósan, vagy krónikusan beteg hallgatókat is.
 
A megsegítés formái
A koordinátorok munkáját bizottságok segítik, együttműködve a Hallgatói Önkormányzattal.
 
A megsegítés formái:
  • A speciális igények felmérése (pl. az előadáson használt diák, vagy fóliák megküldése digitális formában; jeltolmácsolás; jegyzetelő biztosítása; írásbeli vizsga kiváltása szóbeli vizsgára vagy fordítva; egy a sérülés miatt nem teljesíthető tárgy helyett másik tárgy teljesítése; tananyag adaptáció; többletidő biztosítása a vizsgán);
  • Személyi segítő és/vagy jegyzetelő biztosítása;
  • Speciális eszközök kölcsönzésének biztosítása;
  • Akadálymentes könyvtár, (akadálymentes számítógépes munkaállomások, olvasó készülékek);
  • Fókuszcsoportos megbeszélések a speciális szükségletű hallgatókkal;
  • Egyéni tanácsadás;
 
A hallgató megsegítésének feltétele: a regisztráció.
A speciális szükségletű hallgatóknak akkor tudjuk a megfelelő segítséget megadni, ha jelentkeznek és a megfelelő igazolást leadják, vagyis regisztrálnak.
A regisztráció az adatlap kitöltése és annak leadása a kari vagy egyetemi fogyatékosügyi koordinátornál. Új hallgatók esetében: minden tanév szeptember 15.; régi hallgatók esetében: folyamatos.
 
Az igazolás módja:
 
Krónikus betegség esetében:
szakorvosi, vagy ORSZI (Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet), új nevén NRSZH (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal), illetve a területileg illetékes megyei rehabilitációs szakigazgatási szervek szakvéleménye, amely tartalmazza az adott betegség BNO kódját, fennállásának idejét, súlyosságát, vagy az egészségkárosodás mértékét.
 

Fogyatékosság esetében:

  • régi nevén ORSZI (Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet) új nevén NRSZH (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal), illetve a területileg illetékes megyei rehabilitációs szakigazgatási szervek szakvéleménye;
  • a tankötelezettség idején már fennálló fogyatékosság, sajátos nevelési igény megléte esetében – valamelyik szakértői bizottság szakvéleménye (Látásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Hallásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Mozgásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, fővárosi, vagy megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Autizmus Alapítvány és Kutatócsoport, Vadaskert Kórház és Szakambulancia).
  • vagy – a tankötelezettség után megállapított diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia esetén lakóhelytől függetlenül kizárólag a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének szakvéleménye
 
Fogyatékosügyi koordinátor:
 
Szent István Egyetem Kaposvári Campus
fogyatékosügyi koordinátor
Gelencsérné Dr. Bakó Márta
egyetemi docens

fogadóóra: 
kedd: 13-14 óra
Új tanügyi épület 120. szoba
email: gelencserne [PONT] bako [PONT] marta [KUKAC] szie [PONT] hu

 
 
Kérdés esetén várjuk jelentkezését!
 
Sikeres tanulást és élményekben gazdag diákéletet kívánunk!
 
Gelencsérné Dr. Bakó Márta
fogyatékosügyi koordinátor
Utoljára frissítve: 2020. október 12.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat