fbpx

Frissítve: 2020. november 13. - Koronavírus – Legfontosabb tudnivalók a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Koronavírus – Egyetemünk megtette az óvintézkedéseket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. január 30-án nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járvány miatt.

2020. november 13.

Szigorított intézkedések a koronavírus elleni küzdelem érdekében a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem a kormányzati intézkedések szigorítása nyomán további szükséges óvintézkedéseket vezet be a koronavírus elleni küzdelem érdekében

A Szent István Egyetem a koronavírus világjárvány rohamos terjedésére tekintettel, a kormányzati intézkedéseket és hatályos jogszabályokat figyelembe véve, további szigorú óvintézkedéseket vezetett be az intézmény hallgatói és munkatársai egészségének megőrzése érdekében. Az intézmény mindent megtesz a munkatársak és a hallgatók tájékoztatása, valamint campusain a higiéniai rendszabályok betartása és betartatása érdekében, folyamatosan gondoskodik az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állásáról.

Az Egyetem területére kizárólag a koronavírus fertőzés tüneteit nem mutató, egészséges személy léphet. Legalább 1,5 méteres védőtávolság megtartása kötelező az Egyetem belső közösségi célú helyiségeiben, valamint kötelező a szájat és orrot egyaránt takaró védőmaszk viselete az intézmény egész területén, zárt tereken és azon kívül is minden (köz)területen. A személyi higiéné betartása az Egyetem minden polgára részéről felelősségteljes és együttműködő magatartást követel. Az Egyetem fokozott higiénés és járványmegelőző feladatai közé tartozik a frekventáltan érintett felületek rendszeres fertőtlenítése, a kézfertőtlenítő készülékek folyamatos felülvizsgálata és feltöltése, az Egyetem területére belépők testhőmérsékletének mérése.

2020. november 12-től az intézmény áttér a digitális munkarendre, az oktatás online formában valósul meg, az új, személyes jelenléttel órák megtartására ezen időponttól nem kerül sor. A külföldi utazásokkal kapcsolatban is speciális szabályok léptek életbe. A kollégiumok bezárásra kerülnek, a külföldi és a határon túli hallgatók, valamint az 4/B/2020. (11.12.) rektori-kancellári utasításban foglalt kivételt jelentő személyek továbbra is az épületekben maradhatnak. A személyes jelenlétet igénylő rendezvények megtartása tilos, azok kizárólag online formában valósíthatók meg, valamint a campusok területén lévő szabadidős és sportlétesítmények bezárásra kerültek.

A COVID-19-fertőzéssel érintett, vagy tüneteket mutató személyeknek haladéktalanul tájékoztatni kell a campusokon kijelölt járványügyi megbízottakat, valamint amennyiben az Egyetem területén tartózkodik és itt észleli a koronavírusra utaló tüneteket, azonnal el kell hagynia az intézményt.

2020. szeptember 24.

VírusRadar applikáció - Használjuk széles körben!

A koronavírus elleni védekezés első szakaszát a magyar emberek fegyelmezettségének köszönhetően tavasszal, nyár elején sikerrel vettük. Akkor a kijárási korlátozásoktól az iskolák digitális munkarendre átállításáig szigorú, drasztikus lépésekre volt szükség a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Közösen, összefogva időt nyertünk a felkészülésre az egészségügynek, amely képessé vált biztonságosan ellátni akár egyszerre nagyobb számban megbetegedőket is.

Őszre jelentős változás állt be: míg korábban főként a leginkább veszélyeztetett idősek betegedtek meg, a vírushordozók ma már elsősorban a fiatalabbak közül kerülnek ki. Ők gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust. Ezzel felértékelődik az eredményes kontaktkutatás jelentősége, amelynek hagyományos módja az igazolt betegek kikérdezése.

Magyarországnak működnie kell. A kormány ezért azon dolgozik, hogy az ország leállítása nélkül, egyidejűleg védje meg az emberek egészségét és a magyar gazdaságot. A védekezés második szakaszában az innovatív megoldások szélesebb eszköztárára lesz szükség a járvány terjedésének kezelhető keretek között tartásához.

Ennek lehet hatékony eszköze a VírusRadar mobilalkalmazás, amely hasznosan egészítheti ki a hagyományos kontaktkutatási módszereket. Az applikáció tömeges használata lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségeit a legnagyobb jóindulattal sem lehet képes megadni.

A VírusRadar a mobiltelefonok bluetooth kapcsolatát felhasználva rögzíti az alkalmazást a háttérben futtató készülékek közötti találkozásokat. Ennek feltétele, hogy az eszközök legalább 20 percig tartózkodjanak egymás legalább 2 méteres közelében. Az applikáció nem telefonszámot, hanem álnevesített azonosító kódot rögzít. Ha a járványügyi hatóság egy felhasználóról megállapítja, hogy fertőzött, az adott személy az alkalmazás segítségével beküldi egy központi szerverre a készülékében az elmúlt két hét során eltárolt találkozásokat. A kontaktokat az illetékes járványügyi szakemberek egy ügykezelői felületen keresztül feldolgozzák, a beazonosított kontaktszemélyek a kinyert telefonszámokon keresztül kapnak értesítést teendőikről.

A VírusRadar használata tehát biztonságos, letöltői minimális erőfeszítéssel járulhatnak hozzá a védekezés sikeréhez. Az alkalmazás a Google Play áruházból tölthető le, jellemzőiről, működéséről további hasznos információk érhetők el a www.virusradar.hu oldalon.

Használjuk minél többen a VírusRadart, így védve saját egészségünket és veszélyeztetett rokonainkét, ismerőseinkét, Magyarország működőképességét!

 

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020. július 3.
 • 2020. évi 7. számú Rektori - Kancellári közös utasítás utasítás KE 2020. évi 1. és 4. sz. visszavonásáról (itt letölthető)
2020. július 2.

Hivatkozással az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. június 25-i döntésére, a 2020. március 15-én bevezetett kiutazási korlátozások feloldásával a nemzetközi mobilitási programokban való utazások a továbbiakban engedélyezettek. A Tempus Közalapítvány által koordinált ösztöndíjprogramok vonatkozásában a mobilitások és külföldi utazások megvalósíthatók, figyelembe véve a küldő a célország és a fogadó intézmények hatályos járványügyi intézkedéseit. Fontos azonban, hogy a támogatott személyeknek az utazásuk megszervezésének megkezdésekor és közvetlenül a kiutazás előtt tájékozódniuk kell a célország járványügyi helyzetéről. Amennyiben a célországba történő beutazást a hazai hatóságok, illetve a célország hatóságai nem ajánlják, illetve nem engedélyezik, az utazást el kell halasztani, erre továbbra is lehetőségük van a résztvevőknek.

A jelenlegi helyzetben a virtuális mobilitási formák előtérbe fognak kerülni, várhatóan a mobilitások egy része virtuálisan tud elkezdődni, majd fizikai mobilitással fog folytatódni. Mindössze részben fizikai (úgynevezett "blended") mobilitások tervezésére kell felkészülni a pályázóknak.

A kiutazók mindenképpen tájékozódjanak az alábbi honlapokon keresztül:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok
https://reopen.europa.eu

 

A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van. Kérjük polgárainkat, hogy felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát!

2020. június 3.
 • 2020. évi 6. számú Rektori - Kancellári közös utasítás a 2020. évi 4. számú Rektori - Kancellári közös utasítás 10. pont a.) alpont visszavonásáról (itt letölthető)

 

2020. május 19.
 • 2020. 5. sz. Rektori-Kancellári közös utasítás a 2020. évi 4. sz. egyes rendelkezéseinek visszavonásáról (itt letölthető)

 

2020. május 8.
 • 2020. 4. sz. Rektori-Kancellári közös utasítás KE oktatási és munkarendjének módosításáról (itt letölthető)

 

2020. március 18.
 • Tájékoztató az új koronavírus betegséggel (COVID-19) kapcsolatban (Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága) (itt letölthető)

 

2020. március 13.
 • 2020. évi 3. sz Rektori-Kancellári közös utasítás KE oktatási rendjének a külföldi hallgatókra vonatkozó módosításáról (itt letölthető)

 

2020. március 12.
 • 2020. évi 2. sz Rektori-Kancellári közös utasítás KE oktatási rendjének módosításáról (itt letölthető)

 

2020. március 11.

Magyarország Kormánya a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ennek eredményeképpen Prof. Dr. Kovács Melinda rektor asszony 2020. március 12–15-ig a Kaposvári Egyetem valamennyi hallgatója részére rektori oktatási szünetet, valamint 2020. március 16–21-ig (oktatás nélküli) előrehozott tavaszi szünetet rendelt el.

 

2020. március 10.

A vírushelyzetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapja (https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus), valamint a kormányzati tájékoztató honlap (https://koronavirus.gov.hu/) szolgál a legfrissebb és hiteles információkkal.

Az új koronavírus-fertőzés terjedése miatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlást tett közzé arról, hogy milyen alapvető szabályok betartásával csökkenthető a fertőzésveszély.
Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést.

 

A fertőzés megelőzése érdekében az alábbiak javasoltak:

 • Mosson gyakran kezet, lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is. A helyes, fertőtlenítő kézmosás menetét a mosókban kifüggesztettük.
 • Különösen fontos az alapos kézmosás (vagy kézfertőtlenítés): munkahelyre, oktatási-nevelési intézménybe vagy otthonába való megérkezés után, tömegközlekedéssel történő utazás után, ételkészítés előtt, étkezés előtt és a mellékhelyiség használata előtt és után.
 • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére. Szellőztessen gyakran, fogyasszon elegendő vitamint, mozogjon rendszeresen a szabadban.
 • Tüsszentés és köhögés esetén használjon papírzsebkendőt, azt azonnal dobja ki a szemetesbe, majd alaposan mosson kezet.
 • Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, gyakran érintett felületeket (asztal, kilincs, mobiltelefon stb.).
 • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját.
 • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
 • Kerülje a zsúfolt helyeket különösen a zsúfolt zárt helyiségeket. Tartson minimum 1-2 m távolságot más személyektől.
 • Kerülje a kézfogást, továbbá kerülje a szemek, az orr és a száj érintését. Mások arcához se érjen.
 • Lázzal járó betegség esetén telefonon jelentkezzen orvosánál, számoljon be a tüneteiről, illetve ha a közelmúltban külföldön járt, akkor arról is. Ne menjen el személyesen a váróterembe, rendelőbe, ha új koronavírus-fertőzéssel érintett területen járt vagy onnan érkezett.
 • Kerülje el az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat olyan helyeken, ahol az új koronavírus járványt okozott.
 • Ne fogyasszon nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, állati eredetű élelmiszert.

Tekintettel arra, hogy 2020. március 4-én igazoltan Magyarországon is megjelent az új koronavírus, a Kaposvári Egyetem Rektori-Kancellári közös utasítást adott ki a koronavírus miatti rendkívüli helyzetben elrendelt intézkedésekről.

 • 2020. évi 1. sz. Rektori-Kancellári közös utasítás a koronavírus miatti rendkívüli helyzetben elrendelt intezkedésekről (itt letölthető).

 

A Kaposvári Egyetem fontosnak tartja, hogy minden polgára a lehető legnagyobb biztonságban folytathassa tanulmányait, végezhesse oktató, kutató, nevelő, művészi munkáját. Az Egyetem vezetése elkötelezett az egyetemi polgárok és a lakosság egészsége és biztonsága iránt. 2020. március 9-től működik egy operatív stáb, amely folyamatosan nyomon követi a koronavírus fertőzés világméretű és ezen belül európai terjedését, valamint a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásait, és egyetemi szinten koordinálja a védekezéssel és megelőzéssel kapcsolatos cselekményeket.

A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van. Kérjük polgárainkat, hogy felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát!

 

Koronavírussal kapcsolatos információk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend a koronavírussal kapcsolatban itt elérhető.

A WHO tájékoztató videói a koronavírus terjedésének megelőzésével kapcsolatban itt megtekinthetők.

A WHO hatékony kézmosással kapcsolatos plakátok itt megtekinthetők.

koronavirus.gov.hu

kormany.hu

További szervezetek tájékoztatói

A helyes kézmosás 6 lépése (WHO)

 

A helyes kézmosás 6 lépése

 

2020. február 05.

A Kaposvári Egyetem megtette a szükséges intézkedéseket a koronavírus kapcsán. Ennek keretében többek között feltérképezik, hogy az intézmény hallgatói és a dolgozói jártak-e a közelmúltban Kínában és a környező, vagy más erősen fertőzött országokban. Ezenkívül tájékoztató előadásokat is tartanak.

A 2019 végén  Wuhan-ban kialakult, és azóta több országra is átterjedő tüdőgyulladás-járvány hátterében egy újonnan kialakult koronavírust azonosítottak, amely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal terjed. A betegség lappangási ideje átlagosan 7 nap (2-14 nap). A megbetegedés lázzal, köhögéssel, légzési nehezítettséggel, tüdőgyulladásra jellemző radiológiai eltérésekkel jár.

A fertőzés gyors terjedése és súlyossága miatt megelőző óvintézkedések szükségesek. Az országos tisztifőorvos – Kínából visszatérő egyetemisták egészségi állapotának kockázatbecsléséről szóló – levele alapján Prof. Dr. Kovács Melinda a Kaposvári Egyetem rektora a következő intézkedéseket rendelte el:

 • a külföldi hallgatók részére tájékoztató tartása a fertőzésről, annak következményeiről és a megelőzési lehetőségeiről, kérdőív kitöltése és nyilatkozattétel;
 • a magyar hallgatók, valamint az Egyetem dolgozóinak tájékoztatása a fertőzésről, annak következményeiről és a megelőzési lehetőségeiről;
 • adatszolgáltatás elrendelése arról, hogy a KE munkatársai vagy hallgatói 2019. december 1. óta jártak-e Kínában és a környező, vagy más erősen fertőzött országokban.

A fertőzés megelőzése érdekében az alábbiak javasoltak:

 • higiéniás szabályok betartása, gyakori kéz- és arcmosás bő, meleg, szappanos vízzel;
 • az Egyetem különböző területein elhelyezett adagolókból a kézfertőtlenítő használata;
 • a kontaktus kerülése légúti megbetegedés tüneteit mutató emberekkel;
 • a közösség kerülése és az orvos felkeresése, ha saját magukon légúti megbetegedés tüneteit észlelik.

A Kaposvári Egyetem felhívja a figyelmet, hogy külföldre történő utazás előtt tájékozódjanak a WHO, a Külügyminisztérium és a konzuli osztályok honlapjain.

 

Utoljára frissítve: 2020. december 10.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat