fbpx
2020. október 30.

A tünetmentes COVID-19 szív-érrendszeri következményei

A COVID-19 járvány második hulláma zajlik Európában, a betegség súlyos kórformája ismét a figyelem középpontjába került. A tudományos világ azonban egyre többet foglalkozik a COVID-19 látszólag kevésbé kíméletlen, ám annál alattomosabb formájával. Az elmúlt hetekben-hónapokban több olyan közlemény jelent meg, amely a tavaszi fertőzési hullám során megbetegedettek egészségügyi adatait dolgozza fel, hogy a fertőzés hosszútávú hatásaira hívja fel a figyelmet.

Egy németországi vizsgálat 100, igazoltan COVID-19 pozitív beteg adatait elemezte. A betegek 67%-a tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést és csupán harmaduk szorult kórházi kezelésre. Ennek ellenére, a már gyógyultnak nyilvánított betegek 78%-ánál MR-vizsgálattal is kimutatható szívbetegséget, 60%-uknál pedig laboratóriumi vizsgálattal igazolható szívizom-gyulladást diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban, COVID-19 pozitív sportolókon végzett MR-vizsgálatok igazolták, hogy a tünetmentes, egészségesnek tűnő fiatalok 15%-a a szívizomzat 30-35%-át érintő szívizom-gyulladásban szenved. A vizsgálatok eredményeként több futball klub le is mondta részvételét az őszi bajnoki fordulóban játékosai egészségének védelmében.

A koronavírusokról tudott, hogy a légzőszerveken kívül a szív-érrendszer sejtjei rendelkeznek a legtöbb olyan felületi receptorral, amelyhez a vírus felületi fehérjéi kötődni tudnak. A COVID-19 kórokozójának legközelebbi rokona, a SARS-CoV, a 2002-es dél-kelet-ázsiai SARS járvány kórokozója, a betegek 10%-ában okozott szív-érrendszeri károsodást. A közel-keleti MERS járvány betegeinek pedig 30%-ánál mutattak ki valamilyen keringési problémát a koronavírus-fertőzés eredményeként. A laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a COVID-19 kórokozója, a SARS-CoV-2 rokonainál erősebben kötődik az emberi szív-érrendszer sejtjeihez, így a szívizom, a szívbelhártya sejtjeihez és az erek belső felszínét borító sejtekhez.

Feltételezhetően, a vírus ezen tulajdonságával magyarázható, hogy a sokszor légzőszervi tünetektől mentes pozitív betegek is gyengének érzik magukat. A szembetűnő tünetek nélkül zajló szívizom-gyulladás miatt a beteg szív nem megfelelően látja el a feladatát, a szervezet sejtjei nem kapnak elegendő oxigént, így a beteg különösebb terhelés nélkül is elfárad. A gyulladásban levő, beteg szívizomzat nem terhelhető, mert az további károsodásokhoz, később visszafordíthatatlan, szívtágulattal járó szívizombetegséghez (dilatatív cardiomyopathiához) vezet. Ezért nagyon fontos a beteg fizikai nyugalma, a sószegény étrend, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése a betegség heveny szakaszában.

A COVID-19 kardiológiai következményeivel foglalkozó kutatók figyelmeztetése, hogy veszélyes tévhit, hogy a fiatalok következmények nélkül fertőződhetnek a COVID-19 betegséggel. Bár a fiatalok körében a COVID-19 ritkán zajlik szembetűnő, súlyos légzőszervi tünetekkel, de a kardiológiai vizsgálat nélkül láthatatlanul zajló szív-érrendszeri bántalom akár évekkel később is tragédiát okozhat.

 

Felhasznált irodalom

Nishiga, M., Wang, D. W., Han, Y., Lewis, D. B., & Wu, J. C. (2020). COVID-19 and cardiovascular disease: from basic mechanisms to clinical perspectives. Nature Reviews Cardiology, 1-16.

Puntmann, V. O., Carerj, M. L., Wieters, I., Fahim, M., Arendt, C., Hoffmann, J., ... & Vehreschild, M. (2020). Outcomes of cardiovascular magnetic resonance imaging in patients recently recovered from coronavirus disease 2019 (COVID-19). JAMA cardiology.

Reynolds, A. S., Lee, A. G., Renz, J., DeSantis, K., Liang, J., Powell, C. A., ... & Poor, H. D. (2020). Pulmonary vascular dilatation detected by automated transcranial doppler in COVID-19 pneumonia. American journal of respiratory and critical care medicine202(7), 1037-1039.

Shi, S., Qin, M., Shen, B., Cai, Y., Liu, T., Yang, F., ... & Huang, H. (2020). Association of cardiac injury with mortality in hospitalized patients with COVID-19 in Wuhan, China. JAMA cardiology

Utoljára frissítve: 2020. október 30.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat