fbpx
2020. április 05.

Féregellenes szer vs. koronavírus 1:0?

Egy tegnapelőtt (2020. április 3-án) megjelent publikáció szerint, a jól ismert parazitaellenes szer, az ivermektin, in vitro körülmények között kifejezetten gátló hatású a SARS-CoV-2 vírussal szemben. A koronavírussal fertőzött szövettenyészethez adagolva, a virális RNS kiindulási mennyiségét 5000-ed részére csökkentette 2 órán belül.

Az ivermektin „karrierje” az 1980-as évek elején kezdődött. Ekkor jelentek meg azok a szélesspektrumú féregellenes készítmények, amelyek hatóanyaga az ivermektin volt. Okszerű használatával elkerülhető a szerrel szembeni rezisztencia kialakulása, ezért a mai napig nagyon hatékony eszköz az állati és az emberi szervezetben élősködő fonálférgek elleni küzdelemben.

Az anthelmintikus hatása mellett azonban megfigyelték, hogy antivirális hatással is rendelkezik. Ezt az egyik legveszélyesebb emberi betegséget okozó retrovírus, a HIV-1 esetében bizonyították. Később az is bizonyítást nyert, hogy más RNS vírusok esetében is képes azok replikációjának korlátozására, pl. Dengue vírus, West Nile vírus, influenzavírus.

A pozitív szimpla szálú SARS-CoV-2 sejtmagba való bejutásáért a vírus integráz enzimje, valamint a sejt saját importin α és importin β1 transzportfehérjékből álló rendszere a felelős. Ez utóbbi fehérjék biztosítják a sejtmag anyagforgalmát az egészséges sejtben is. A vírus sejtbe jutása után a citoplazmában az integráz enzim segítségével kovalens kötésekkel kapcsolódik az importin α-hoz, majd ez után az importin β1-hez. Az így kialakult komplex, amelynek része a vírus, képes átjutni a maghártya pórusain a sejtmag belsejébe. Itt, a komplex szétesése után, a vírus csökkenti a sejt saját védekező mechanizmusait, így elősegítve a fertőzés kiteljesedését.

A feltételezések szerint, az ivermektin az importin α és importin β1 rendszerhez kötődve destabilizálja azt, így a koronavírus integráz enzimje nem képes kapcsolódni a transzportfehérjékhez. Ennek következtében átjárhatatlanná válik számára a maghártya, így a sejt saját védekező mechanizmusát nem gyengíti, és replikációra sem képes. A kutatók úgy vélik, mivel az ivermektin nagy biztonsággal alkalmazható humán esetekben, jelen helyzetben a humán teszteket a lehető leghamarabb el kell kezdeni, hogy a hatóanyagot, alkalmassága esetén, mielőbb be lehessen vetni a COVID-19 elleni védekezésben.

 

(Forrás: Antiviral Research, 2020. 04. 03. doi: https://doi.org/10.1016/j.antiviral.2020.104787)

Utoljára frissítve: 2020. április 05.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat