fbpx
2020. március 31.

Egy új ellenanyag teszt segít azonosítani a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen átesett személyeket

Arra, hogy eddig hány ember esett át az új koronavírus által okozott fertőzésen, most még senki nem tudja pontosan. Azonban ahhoz, hogy sikeresen lehessen kezelni a SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárványt, elengedhetetlen a pontosan válasz.  A jelenleg alkalmazott, RNS detektálásra alapozott diagnosztikai teszt azonban ezt nem teszi lehetővé. Ennek pozitív eredménye a vírusgenom jelenlétét igazolja, tehát csak az fertőzésen éppen áteső embereket lehet vele kiszűrni. A hosszútávú hatékony védekezéshez azonban elengedhetetlen azoknak a személyeknek a szűrése is, akik már átestek a fertőzésen és a vérükben a vírus ellen termelt antitestek vannak, így már immunisak a kórokozóra. 

Az új ELISA-teszt

Ennek egyik megoldása lehet az az ellenanyag-teszt, aminek protokollját március 18-án tették közzé. Az új teszt a vírus S-fehérjéjének két változata detektálásán alapul. Az S-fehérjék alkotják a vírus felszínén azokat a jellegzetes tüskéket, amelyekkel a gazdasejtekhez kapcsolódik, továbbá ezekhez kapcsolódnak az immunválasz során termelt ellenanyagok is. 

A mesterségesen előállított két fehérjemolekula, amelyeket a Vuhanban izolált vírus szekvenciája alapján hoztak létre,  méreteikben különböznek. Az egyik konstrukció a teljes S-fehérjét, a másik annak csak egy kisebb részét (RBD – receptor binding domain) tartalmazza. Utóbbi szerepe a gazdasejten található receptorhoz való kötődés a vírus sejtbe jutását megelőzően. 

Ez a két, laboratóriumban előállított molekula az alapja annak az ELISA tesztnek, amellyel a vérben keringő ellenanyagok jelenlétét vizsgálják. Amennyiben azok jelen vannak, létrejön a célfehérjékhez, jelen esetben a vírus S-fehérjéjéhez vagy az RBD-hez való kötődés a teszt reakciófelületén. Ez a folyamat színváltozást okoz a reakcióközegben, amelyet ezután fotométer segítségével lehet értékelni. 

A teszt egyik legnagyobb előnye, hogy a célfehérjék nem adnak keresztreakciót egyéb koronavírusokkal, beleértve a humán alfa-koronavírusokat is, amelyek az egyszerű megfázás kórokozói és gyakorta jelen vannak az emberekben. 

Gazdasági vonatkozások

Amennyiben a bemutatott teszt megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek lehetővé teszik annak széleskörű használatát, lehetővé válik a járvány elleni védekezés újraértelmezése. A fertőzés terjedésének lassítása/megakadályozása érdekében jelenleg egyetlen megoldásként az emberi kontaktusok számának minimális szintre való csökkentését javasolják. Ezek a korlátozások, amellett, hogy segíti az egészségügyi rendszerek túlterhelésének csökkentését, egyúttal sajnos hozzájárulnak a vírusfertőzéssel érintett országok gazdaságának recessziójához is. 

Amennyiben a teszt beváltja a hozzá fűzött reményeket, sikeresen lehet kiszűrni azokat, akik átestek a fertőzésen. Ezzel lehetővé válna azoknak az orvosoknak és ápolóknak a kiválasztása, akik kockázatmentesen részt vehetnének az új típusú koronavírussal fertőzött betegek ápolásában. A teszt segíthetne annak eldöntésében is, hogy mikortól nyissák meg újra a közoktatási intézményeket.  Természetesen a gazdaság újraindítása szempontjából is előnyös lenne a teszt mielőbbi validálása, mivel a fertőzésen átesett emberek lehetnének azok, akiknek az aktív bevonásával feléleszthető lenne a gazdasági termelés. 

 

Forrás: 

Scince, 2020. 03. 18. doi:10.1126/science.abb8028

medRxiv, doi: https://doi.org/10.1101/2020.03.17.20037713

Utoljára frissítve: 2020. március 31.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat