fbpx
2020. március 18.

Egy Egészség Program

Egy Egészseg Program

A KE Egy Egészség Munkacsoport hírei

Az ezredforduló nagy járványai egyértelművé tették a világ kutatói számára, hogy az emberiséget sújtó betegségek ellen csakis úgy lehet hatékonyan védekezni, ha azokat a hátterükkel együtt vizsgálják. Ebben a háttérben pedig mindig ott találjuk azokat a kedvezőtlen változásokat, amelyeket épp az egyre növekvő lélekszámú emberiség tevékenysége okoz.

A globális klímaváltozás, a természeti környezet egyensúlyának megbomlása új járványok kialakulását eredményezi. Az ipari és mezőgazdasági környezetszennyezés, az átgondolatlan gyógyszer- és vegyszerhasználat pedig közvetlenül is veszélyezteti az emberiség jólétét, egészségét.

Ezekre a kedvezőtlen folyamatokra jelenthet választ az Egy Egészség szemléletmód, amely az egyes egészségügyi problémákat nem izoláltan, hanem mélyebb összefüggéseiben vizsgálja. Ehhez azonban szakítanunk kell az egészségtudomány jelenlegi gyakorlatával, amelyet egyelőre a szélsőséges szakterületi specializáció határoz meg. Bár a jövőben is fontos szerep jut a specialistáknak az egyének gyógykezelésében, ám a széles társadalmi csoportok, kontinensnyi népesség jólétét veszélyeztető problémák elemzése és megoldása különböző tudományterületeket képviselő szakemberek együttműködését igényli majd.

A Kaposvári Egyetemen folyó képzésekben ezidáig is kiemelt hangsúlyt kapott az élelmiszerlánc-szemlélet, valamint az egészségtudatos gondolkodásmód kialakítása. Az Egy Egészség Programunk elindításával még nagyobb mértékben kívánunk hozzájárulni az egészséges, élhető környezet fenntartásához korszerű ismeretekkel, egészségtudatos szemléletmóddal felvértezett szakemberek képzésével.

Az Egy Egészség Program keretében népszerűsítő előadásokon ismertetjük meg a hallgatókkal e szemléletmód fontosságát. A téma iránt elkötelezett fiataloknak lehetőséget biztosítunk a kutatómunkában való aktív részvételre, tudományos diákköri tevékenységre. Rövid távú terveink között szerepel, hogy szabadon választható tantárgyként oktassuk az Egy Egészség ismereteket a graduális és posztgraduális képzésben résztvevő hallgatóink számára. Térségi tudásközpontként szeretnénk hozzájárulni az egyetemünknek otthont adó város "Egészséges Kaposvár 2030" egészség-programjához. Az egyetem középtávú terve az Egy Egészség szakértő mesterképzési szak indítása, az érintett határterületi tudományágakban tevékenykedő társegyetemek bevonásával. 

Utoljára frissítve: 2020. március 20.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat