fbpx
2020. március 16.

COVID-19

COVID-19

Legfontosabb tudnivalók, legfrissebb ismeretek a COVID-19 járványról.

A Kaposvári Egyetem One Health munkacsoportja azért indította az új típusú koronavírus megbetegedésről (COVID-19) szóló szakmai információs oldalát, hogy elsősorban az egyetem hallgatóit lássa el megfelelő ismeretekkel a járvány idején. Bár hallgatóink a járványügyi helyzet miatt fizikailag elhagyni kényszerültek a campust, az egyetem szeretné biztosítani valamennyi polgára számára a szakmai alapokon nyugvó, naprakész tájékoztatást. 

Oldalunkon a COVID-19 járvány alakulásáról szóló legfrissebb híreket, a megelőzés lehetőségeit, a vírussal és a betegséggel kapcsolatban megjelenő legújabb kutatási eredményeket osztjuk meg napi rendszerességgel.

A járvány pontos adatait a Johns Hopkins Egyetem tematikus oldala folyamatosan közli . 

A COVID-19 járványról

A kínai Vuhan városában, 2019. decemberében tömegesen jelentkező tüdőgyulladásos esetekből a kínai egészségügyi szolgálat egy új típusú koronavírust izolált. A vírus leginkább a 2002-es SARS (severe acute respiratory syndrome, súlyos légzőszervi tünetegyüttes) járványból kimutatott vírussal mutatott rokonságot, így a SARS-CoV-2 nevet kapta. Az új vírus - a SARS vírusához hasonlóan - denevér eredetű, amely eddig nem ismert módon került át az emberi populációba.

A megbetegedések száma decemberben gyorsan emelkedett és az érintett városból a tartomány más településeire, majd Kína egyéb tartományaira is tovább terjedt. A 2020-as év elején Kínán kívül is megjelent, majd világszerte terjedni kezdett, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 30-án nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány erősödése miatt.

A járvány földrajzi kiterjedése, a kórlefolyás sújossága és az érintettek nagy száma miatt a WHO 2020. március 11-én világjárvánnyá (pándémiává) nyilvánította a COVID-19 járványt.

Hazánkban március 4-én állapították meg az első esetet. Március közepére 30 fölé emelkedett a hazai egészségügyi ellátórendszer által nyilvántartott betegek száma. Az európai járványhelyzet alakulása miatt a Kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki és először az egyetemek, majd valamennyi közoktatási intézmény számára előírta a távoktatás megszervezését, a tanulók számára pedig az iskolalátogatás tilalmát.

A COVID-19 betegségről

A betegség terjedése és tünettana alapján nagyon hasonlít az influenzára. Cseppfertőzéssel terjed, így a köhögéskor, tüsszentéskor a levegőbe kerülő apró váladékcseppek vihetik át leginkább a fertőzést egyik emberről a másikra. További fertőzési kockázatot jelentenek a vírusokkal potenciálisan szennyezett tárgyak (pl. kilincsek, kapaszkodók, korlátok), amelyekről a kézre kerülő vírusok az arc érintésekor a szembe, orrba, szájba juthatnak.

Új emberi megbetegedésről lévén szó, egyelőre nem állapítható meg pontosan, hogy egy-egy járványgócban az emberek hány százaléka fertőződik meg és közülük hány emberben alakulnak ki a betegség tünetei. Ami az eddigi tapasztalatok alapján biztosan kijelenthető, hogy az idős emberek, az idült betegségekkel, immunrendszeri problémával élők és a dohányzók a leginkább veszélyeztetettek.

A betegség vezető tünetei a láz, a köhögés és légzési nehézség. Súlyosabb esetekben kialakulhat tüdőgyulladás, amely akár végzetes tüdőkárosodást, a légzés összeomlását, ennek következtében a beteg halálát okozhatja.

A járványmegelőzés alapszabályai

Mivel a vírus ellenálló képessége nem nagy, így viszonylag egyszerű higiéniai rendszabályok betartásával is hatékonyan csökkenthető a fertőződés veszélye. Ezek a szabályok a következők:

  1.  köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendőt kell tartani a száj, az orr elé 
  2. gyakran és alaposan kell kezet mosni
  3. az arcot (szem, orr, száj környékét) lehetőleg ne érintsük
  4. betegen maradjunk otthon

Nagyon fontosak ezen túlmenően a járványügyi elkülönítésre vonatkozó szabályok. Az iskolalátogatásra vonatkozó tilalmat azért írták elő, hogy a minimálisra csökkentsék az emberek közötti fertőző kontaktusok számát. Tehát az iskolától távol is be kell tartani az alábbi szabályokat:

  1. lehetőség szerint ne utazzunk (minél kisebb körben mozgunk, annál kisebb az esély, hogy fertőzött egyénnel találkozunk)
  2. kerüljük a zsúfolt helyeket (ne most üljünk le kávézni a rég látott barátokkal és ha lehet, ne tömegközlekedjünk)
  3. ne látogassuk meg idősebb rokonainkat (a fertőzött fiatalok egy része semmilyen tünetet nem mutat, de veszélyt jelenthet idősebb embertársaira)
  4. ha feltétlenül szükséges emberek közé mennünk, legalább 1 méter távolságot tartsunk másoktól (ha az illető légzőszervi tüneteket mutat, akkor inkább 2 méter legyen a távolság)
  5. ha a betegség tüneteit (láz, köhögés, légzési probléma) észleljük magunkon vagy családtagunkon, telefonon jelentsük be a háziorvosnak, ne menjünk be a rendelőbe!

Tájékoztatásul a WHO összefoglaló videója a megelőzés alapszabályairól.

Utoljára frissítve: 2020. március 25.
Tovább a kategóriában: Egy Egészség Program »
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat